Att bygga pool med Thermoblock

Fördelar med att bygga pool med thermoblock

Att bygga en pool med thermoblock har blivit allt mer populärt, främst på grund av materialets isolerande egenskaper och enkelhet vid konstruktion. Thermoblock är tillverkade av polystyren vilket gör dem både lätta att arbeta med och mycket energieffektiva. Detta byggmaterial har flera fördelar för den som vill ha en hållbar och kostnadseffektiv pool på sin tomt. Här går vi igenom några av de viktigaste fördelarna, hur enkelt det är att bygga en pool med Thermoblock för hemmafixaren  och vad de kan innebära för att underlätta ditt poolprojekt.

Energieffektiv och isolerande konstruktion

En av de största fördelarna med thermoblock är dess isolerande egenskaper. Polystyrenmaterialet fungerar som en effektiv barriär mot värmeförluster vilket hjälper till att hålla poolvattnet varmt längre. Detta innebär att du kan minska behovet av pooluppvärmning och därmed spara energi och pengar på sikt. Med ett bra isolerat poolsystem som thermoblock kan du också förlänga poolsäsongen då värmen behålls längre även när temperaturen utomhus sjunker.

En thermoblockpool är inte bara energieffektiv utan också hållbar  vilket gör den till ett bra alternativ för dem som söker en långsiktig lösning för sitt hem. Materialet är resistent mot fukt och temperaturförändringar, vilket gör det idealiskt för det nordiska klimatet där temperatursvängningar kan vara påfrestande för byggmaterial. Thermoblocket skyddar inte bara vattnet i poolen utan också själva konstruktionen från påfrestningar.

Eftersom Thermoblocken har så bra isolerande egenskaper är det förnuftigt att titta på en bra lösning som bibehåller värmen i poolen. Vi förespråkar lamelltäckning vilket isolerar bäst. Lamelltäckning kan även värma poolvattnet med 8+ grader med rätt lameller (PCB), man kan gå över det försiktigt (klarar 100Kg), fungerar som vintertäckning.

Enkelhet och flexibilitet vid byggnation

En annan stor fördel med thermoblock är enkelheten i byggprocessen. Blocken är lätta att hantera och staplas likt byggklossar för att skapa poolens struktur.

Thermoblock ger också flexibilitet när det gäller poolens form och storlek. Eftersom blocken är enkla att anpassa kan du skapa en pool som passar just dina önskemål och din tomts förutsättningar. Detta ger dig möjlighet att utforma en personlig lösning som harmonierar med resten av din utomhusmiljö och eventuella befintliga konstruktioner som på terrasser eller som en liten pool i altan.

Steg för steg till en thermoblockpool

Att bygga en pool med thermoblock är ett projekt som kan ge dig en energieffektiv och hållbar pool med en relativt enkel byggprocess. Thermoblocken, tillverkade av isolerande polystyren, ger en stabil grund som dessutom hjälper till att hålla värmen i poolvattnet. Här följer en översikt av stegen du behöver ta för att skapa din egen thermopool från förberedelse till färdig konstruktion.

Planering och förberedelse

Innan byggprocessen börjar är det viktigt att göra en noggrann planering. Bestäm poolens storlek, form och placering på tomten för att skapa en lösning som passar din uteplats och eventuella befintliga strukturer. Kontrollera om bygglov eller andra tillstånd behövs för att undvika problem längre fram. Tänk också på tillgång till vatten, el och eventuell dränering.

När du har planerat klart är det dags att förbereda marken där poolen ska stå. Gräv ett hål som är något större än poolens slutliga dimensioner för att ge plats åt både bottenplatta, thermoblock och eventuell utrustning runt om. Underlaget bör vara plant och stabilt och det kan vara bra att använda grus eller sand för att skapa en jämn packad bas.

Montering av thermoblock och armering

När marken/bottenplattan är klar kan du börja bygga upp poolens väggar med thermoblock. Man borrar för armeringsjärnen i betongplattan där armeringsjärnen bankas i med en handslägga. Rad för rad staplas Thermoblocken och för varje rad adderas liggande armeringsjärn som najas fast i de vertikala armeringsjärnen. När blocken är staplade och armeringen färdig fylls Thermoblocken med betong vilket ger poolen en stabil och hållbar form. Denna byggmetod gör att även hemmafixare med viss erfarenhet av byggarbete kan genomföra projektet själva eller med hjälp av en handräckare.

Det är viktigt att betongen får tid att härda ordentligt för att säkerställa att poolen blir stabil.
Se till att hålla den ”öppna/synliga” delen av betongen fuktig under de första dagarna för att undvika sprickbildning. Efter att betongen har härdat kan du fortsätta med linerinstallationen eller annan ytbehandling på insidan av poolen.

Installation av liner

Att installera en liner klarar vilken hemmafixare som helst av. Man monterar den medföljande snäpplisten i poolens överkant enligt instruktionerna du får av oss, 19 st riktigt detaljerade instruktionsvideos.
Lägg linern på botten i mitten av poolen och veckla upp hela linern sida för sida. Var några stycken så är det enklare att ta linern på långsidan och montera in den i snäpplisten, gör så runt om.
Tryck försiktigt linern in i alla hörnen med något trubbigt,
Veckla ut/dra i linern så gott det går.
Fyll på med tempererat vatten någon decimeter, mjukar upp linern så de sista vecken försvinner.
Vid pooltrappa skall sandsäckar eller likvärdigt läggas på varje trappabsats när du fyller på vatten.
De sista ojämnheterna i linern går naturligt bort av vattentrycket som blir.

Färdigställning och installation av teknik

När poolens struktur är på plats är det dags att installera den teknik som behövs för att hålla poolen igång. Detta kan vara att installera poolvärmepump, poolfilter och eventuell uppvärmning. Det är också ett bra tillfälle att överväga poolbelysning eller andra detaljer som kan göra poolupplevelsen ännu bättre. Installationen av tekniken kan kräva hjälp av en elektriker eller rörmokare, särskilt om det behövs el- eller vattenkopplingar.

Till slut fylls poolen med vatten och du kan göra de sista justeringarna för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Efter en sista kontroll av teknik och vattenkemi är din Thermopool redo att användas och njutas av.

Frågor och svar om att bygga en egen pool med Thermoblock

Thermoblock är isolerande block av polystyren som staplas för att skapa poolens väggar som sedan armeras och fylls med betong. De ger utmärkt isolering och styrka vilket håller vattnet varmt och minskar energiförbrukningen. Materialet är också lätt att arbeta med och skapar en hållbar konstruktion.

Byggtiden varierar beroende på poolens storlek och markförhållandena. Själva monteringen av thermoblocken tar vanligtvis några dagar och med efterföljande betonggjutning och härdning kan hela byggprocessen ta mellan 2 och 4 veckor.

Thermoblock är mycket flexibla och kan användas för att bygga pooler i steg om 25 centimeter. Blocken kan anpassas för att skapa en skräddarsydd pool.

Kostnaden varierar beroende på storlek, material och utrustning men en Thermopool kan kosta mellan dryga 80 000 och upp till 300-500 000 kronor inklusive grävning, sprängning i värsta fall samt installation av teknik som pumpar och filter.

Thermoblock ger en hög isoleringsnivå tack vare det polystyrenmaterial de är gjorda av. Detta gör att poolen behåller värmen längre vilket kan minska behovet av uppvärmning och sänka energikostnaderna.

I de flesta fall behövs inte bygglov för en pool men det kan krävas tillstånd beroende på poolens placering och kommunens regler. Det är bäst att kontrollera med din kommun innan byggstart.

Ja, thermoblock är enkla att hantera, och många hemmafixare klarar att bygga en thermopool med lite erfarenhet av byggarbete. Det kan dock vara bra att anlita hjälp för betonggjutningen och installationen av pumpar och filter.

En thermoblockpool kräver installation av pumpar, filter och eventuellt värmesystem för att hålla vattnet varmt och helst ett automatiskt doseringssystem som MiniMaster eller Microdos PH/Redox automatisk vattenrening. Dessa komponenter säkerställer en bra vattenkvalitet och bekväm badtemperatur.

Underhåll av en thermoblockpool innefattar rengöring av filter, justering av vattenkemi och regelbunden rengöring av poolens väggar, pooltrappa och botten. Tack vare den goda isoleringen hålls vattnet längre varmt vilket minskar uppvärmningsbehovet och underhållskostnaderna.

En korrekt byggd thermopool har en lång livslängd, ofta 100 år eller mer. Faktum är att det inte funnits Thermopooler i hundra år men teoretiskt kam de hålla långt mer än så. Polystyrenblocken är tåliga mot fukt, mögelangrepp och temperatursvängningar vilket gör dem idealiska för nordiskt klimat och betongkonstruktionen ger poolen en stabil grund som håller i evigheter.